NCCH

De voordelen van een gezond gebit

Geplaatst op

Op zoek naar een Tandarts in Amsterdam Centrum dan biedt Studentist de mogelijkheid om te helpen bij het krijgen van een gezond gebit. Een gezond gebit begint bij het poetsen van je tanden. Daarnaast is het belangrijk dat je op je voeding let. Ongezonde voeding kan voor voeding van de bacteriën zorgen, die vervolgens zuur produceren.

Het belang van de tandarts

Een tandarts zorgt voor het bijhouden van de gezondheid van je tanden en kiezen. Tandartsen geven advies om je gezond gebit te behouden. Daarnaast grijpen zij bij problemen in en lossen problemen op. Bij periodieke controle door je tandarts kunnen beginnende tandvleesaandoeningen ontdekt worden en indien nodig bijgestuurd worden. De tandarts  verwijdert tandplak en haalt de tandsteen weg. Ook checkt de tandarts of je tandvlees nog gezond is. 

Tanden en leeftijd

Nadat je geboren bent, heb je helemaal geen tanden. Wanneer je ongeveer 13 tot 18 maanden oud bent, komen de eerste melkkies door. Als baby en kind heb je te maken met melkgebit. Je hele melkgebit is in de meeste gevallen ongeveer 25 tot 33 maanden aanwezig . De tanden en kiezen die doorkomen zijn vaak door bobbels op je tandvlees te zien. Een volwassen gebit is in de meeste gevallen tussen de 13 en 14 jaar voltooid. Het gebit is compleet als de verstandskiezen ook doorgekomen zijn. Deze vindt meestal tussen 18 en 24 jaar plaats.

Tanden en kiezen laten trekken

Wanneer een tand of kies beschadigd of aangetast is, kan het laten trekken van je tand of kies een hulpmiddel zijn. Je kan dit door de tandarts laten doen, maar je kan ook naar een kaakchirurg doorverwezen worden. Als het niet meer mogelijk is om je tand of kies bij te houden, wordt die in de meeste gevallen getrokken. Door bijvoorbeeld zware tandvleesaandoeningen zoals zware tandbederf of niet herstelbare tand. Wanneer je verstandskiezen ontstoken raken, scheef groeien of onder je tandvlees zitten kunnen zij een probleem veroorzaken. De tandarts verwijst je in zulke gevallen indien nodig door naar de kaakchirurg. 

Behandeling van verkleurde tanden

Bij de ontwikkeling van glazuur kunnen er verkleuringen ontstaan die in het glazuur plaatsvinden. Microabrasie is een hulpmiddel om verkleuringen in glazuur te verwijderen. Dit bestaat uit chemisch-mechanische behandeling. De tandarts gebruikt bij microabrasie een zuur bevattende mengsel met een schuurmiddel. Na de behandeling dient er gepolijst te worden en een beschermlaag aan te brengen. Hiermee kan je voorkomen om de gevoeligheid te verminderen.

Vullen van je tanden

Als je te maken hebt met een gaatje of als je kies ontbreekt, kan je tandarts je raadplegen om dat gedeelte te vullen. Vulling kan ervoor zorgen dat je zonder enige problemen kan eten en drinken. Voordat je tandarts begint met vullen, vraagt hij of zij in de meeste gevallen of je verdoving wilt. Vervolgens boort de tandarts meestal het tandbederf weg. Uiteindelijk vindt er een vulling plaats door behulp van speciale laag lijm en door gebruik van een blauwe lamp het uit te harden. Daarna kan je weer zonder enig probleem kauwen.

Gerelateerde berichten

Over ons

We houden je graag op de hoogte van interessante trends en onderwerpen. Lees onze blogs en blijf op de hoogte!

Contactgegevens

Via info @ ncch.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden